Facebook

Mi a hipermetrópia?

A szemlencse és a szaruhártya a fényt képpé fókuszálja a retinán, mint a fényképezőgép lencséje a filmen.

Egy nyugvó hipermetrópiás (távollátó) szemében a fény nem a retina síkjában, hanem a retina mögött fókuszálódik, tehát a kép elmosódik.

Hogy befolyásolja a hipermetrópia a látást?

A hipermetrópia sok esetben nem észrevehető, mert a szemlencse fókuszálással könnyedén kompenzálja. Nagyobb fokú hipermetrópia esetén a fókuszáláshoz szükséges erőfeszítés (akkomodáció) különféle tüneteket válthat ki.

hypermetropia

normál látás

hipermetrópiás látás

A hipermetrópiás személy látása normális, de minél erősebb a hipermetrópia, annál nehezebb a fókuszálás. A látás elhomályosodhat, főleg a közeli dolgok képe, mert minél közelebb vannak, annál jobban kell fókuszálni.

A hipermetrópiás ember hamar elfáradhat, fájhat a feje, ha sokat használja a szemét, még akkor is, ha a látása tiszta. Az olvasást és az iskolai munkát is befolyásolhatja a távollátás.

Mi okoz hipermetrópiát?

A hipermetrópiát gyakran öröklöttnek hiszik, de senki sem biztos ebben. Talán a szemgolyó kicsit kisebb az átlagosnál.

Változik-e a hipermetrópia a korral?

Hajlamos erősödni, de nem mindig. Mindannyian érezzük, hogy egyre nehezebb a közeli dolgokra fókuszálni, ahogy öregszünk (lásd később Presbiópia). Hipermetrópiásoknak lehet, hogy korábban kell olvasószemüveg, mivel jobban kell fókuszálniuk.

Hogyan állapítható meg a hipermetrópia?

Mivel a hipermetrópiások gyakran jól látnak messzire, egy betűtáblás teszttel nem feltétlenül lehet kimutatni. Speciális tesztre van szükség, melyhez retinoszkópia és fénytörési vizsgálat is kapcsolódik. Pupillatágítás segítségével gyerekkorban is könnyen felismerhető.

Mi a teendő a hipermetrópiával?

Az optikusnak sok dolgot kell átgondolnia, amikor dönt, és nagyon fontosak a tünetek. A fiataloknak, akik gyengén hipermetrópiások, általában nincsenek panaszaik. Ha vannak, akkor hordhatnak szemüveget, főleg asztali munkáknál, mint az olvasás.

Idősebbeknek, vagy komolyabb hipermetrópiás fiataloknak gyakran vannak gondjaik, mert komolyabb erőfeszítés kell a fókuszáláshoz. Látásuk elég homályos különösen, ha közelre néznek. Szükségük van szemüvegre az olvasáshoz, de távolra nézni is.

 

Szöveg forrása: napidoktor.hu