Facebook

Mi az asztigmatizmus?

Az asztigmatizmus (rossz szóval: szemtengelyferdülés) fókuszálási hiba, amely aszimmetrikus elmosódást okoz.

Egy kép bizonyos részletei nincsenek megfelelően fókuszálva. Szemben például a rövidlátással (a miópiával), ahol az összes részlet egyformán elmosódott.

Mi okoz asztigmiát?

Legtöbbször a szem elülső felülete (a szaruhártya) görbült alakja felelős érte. Emellett okozhatja a szemlencse szabálytalan görbülete is. Gyakran örökölt, vagy a növekedéssel együtt jár.

asztigmatizmus

normál látás

látás asztigmatizmus esetén

Milyen hatása van az asztigmatizmusnak?

A tárgyak bármilyen távolságra vannak, képük elmosódott, homályos és a szem nem tud fókuszálni. Kisebb fejfájást, fáradtságot és a koncentráció csökkenését okozhatja. Ez azért van, mert a szem próbálja korrigálni a képet – több-kevesebb sikerrel -, és mert hajlamosak vagyunk összehúzni a szemünket, hogy jobban lássunk, ez pedig igen megerőltető a szemhéjaknak és az arcnak is.

Hogy javítható az asztigmatizmus?

Szemüveg vagy kontaktlencse akárcsak más optikai hibák esetében, képes a látást kijavítani. Az asztigmatizmus korrigálásakor néha előfordulhat, hogy más alakúnak és méretűnek tűnnek a dolgok, mint korábban, hiszen a korrekcióval a valós helyére kerül a tárgyak képe, ez befolyásolhatja a távolságok felbecslését is. A legtöbb esetben ezen mellékhatásokhoz az ember alig egy hét alatt hozzászokik, néha több hét is szükséges lehet.

Hogy ismerhető fel az asztigmatizmus?

A legtöbb esetben csak pontos szemvizsgálat dönti el, hogy látáshibánk tényleg asztigmatizmus-e, vagy sem. Hasonló betűk, mint pl. a H és az M könnyen összekeverhetők akár közelről, akár távolról próbáljuk olvasni azokat.

 

Szöveg forrása: napidoktor.hu